Blog
Građevine za koje nije potrebna građevinska dozvola

Građevine za koje nije potrebna građevinska dozvola

Mnogi ljudi postanu zabrinuti kada razmotre najstroži uvjet u gradnji: građevinsku dozvolu. Točno je da se veći projekti ne mogu graditi bez građevinske dozvole, a njezino dobivanje može biti kompliciran pothvat. 

Ipak, u određenim situacijama moguće je graditi bez građevinske dozvole na legitiman način. Za neke poslove, kao što je postavljanje kontejnera na poljoprivredno zemljište, nije potrebna građevinska dozvola, a ima i slučajeva kada za gradnju nije potrebna ni građevinska dozvola ni glavni projekt. 

Građevinska dozvola

Prije svega, važno je razumjeti što je građevinska dozvola. Građevinska dozvola je dokument koji izdaje lokalna uprava i kojim se potvrđuje da građevinski projekt zadovoljava građevinske zakone i propise. Postupak izdavanja dozvole osigurava da je zgrada sigurna za svoje stanare i da je u skladu s lokalnim propisima o zoniranju. 

Građevinska dozvola je neophodan dokument za bilo koju vrstu gradnje. Ona nije potrebna samo za izgradnju nove zgrade, već i za proširenje i prenamjenu postojećih zgrada te za izgradnju garaža. Osigurava ispunjavanje potrebnih sigurnosnih, materijalnih, stambenih i građevinskih standarda. Mora se razlikovati od odobrenja za gradnju. 

Za izdavanje građevinske dozvole nadležan je županijski ured za graditeljstvo i prostorno uređenje, a za njezino dobivanje potrebno je osigurati potrebnu papirologiju i ispuniti određene uvjete. 

Važno je napomenuti da građevinska dozvola vrijedi samo tri godine i ako se u tom roku ne započne gradnja, dozvola prestaje važiti. Prije njezina isteka investitor može zatražiti produljenje za još tri godine, pod uvjetom da su ispunjeni uvjeti utvrđeni prostornim planom ili lokacijskom dozvolom.

Kada nije potrebna građevinska dozvola?

Ipak, nije za sve zgrade potrebna dozvola. Općenito, građevine za koje nije potrebna građevinska dozvola su one koje su male, privremene ili nemaju trajne temelje. Građevine određene veličine koje ne prelaze određenu kvadraturu mogu se graditi bez građevinske dozvole. 

Međutim, u nekim slučajevima još uvijek mogu biti potrebni primarni projektni planovi. A opet, postoje situacije u kojima nije potreban niti glavni projekt niti građevinska dozvola. To su obično osnovne, nekomplicirane strukture koje nisu dio zamršenog i proširenog projekta.

Primjerice, ako svom posjedu želite dodati kontejner za skladištenje, možda vam neće trebati građevinska dozvola. Prijenosne strukture poput skladišnih kontejnera obično su izuzete od građevinskih dozvola. Ove strukture nisu trajno pričvršćene na temelj i mogu se lako pomicati.

Također, ako ste zainteresirani za izgradnju staklenika za svoj vrt, možda vam neće trebati građevinska dozvola. Prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima tu ubrajamo još: 

 • objekte kapaciteta do 27 m³ za skladištenje vode i septičke jame, 
 • vrtne sjenice, 
 • nadstrešnice tlocrtne površine ne veće od 20 m², 
 • terase uz postojeću zgradu u prizemlju tlocrtne površine do 20 m². m², 
 • spremnike za odlaganje uobičajenih posuda za komunalni otpad, 
 • zaštitarske zgrade tlocrtne površine do 12 m², 
 • ograde maksimalne visine 2,2 m, 
 • ogradni zid do 1,6 m i potporni zid do 1 m. u visinu, 
 • staze za pješake i bicikliste, 
 • privremene građevinske objekti, 
 • privremene objekte za festivale i javna događanja, 
 • boćališta, 
 • staklenike maksimalne širine 6 metara, 
 • čeke, hranilišta, solane, klaonice, perimetre koji nastaju u lovu,
 • reklamne ploče oglasne površine do 12 m² i druge građevine.

Ako imate djecu i želite sagraditi kućicu za igru u svom dvorištu, to je neznatna građevina za koju vjerojatno ne trebate dozvolu. Možete se voditi ovim primjerima kako biste znali za što vam treba dozvola, ali najbolje je provjeriti sve u nadležnom županijskom uredu.

Prednosti gradnje bez građevinske dozvole

Mnogo je prednosti izgradnje građevine za koju nije potrebna građevinska dozvola. Prvo, možete uštedjeti vrijeme i novac izbjegavanjem postupka izdavanja dozvola. Cijena građevinske dozvole može biti skupa, a proces može trajati tjednima ili čak mjesecima. Izgradnjom građevine za koju nije potrebna dozvola možete uštedjeti novac na naknadama za dozvolu i skratiti rokove izgradnje.

Drugo, možete izbjeći propise o zoniranju koji dolaze s građevinskim dozvolama. Propisi o zoniranju mogu ograničiti veličinu, visinu i smještaj građevina na vašem imanju. Izgradnjom građevine za koju nije potrebna dozvola, možete izbjeći ova ograničenja i imati veću fleksibilnost u svojim planovima izgradnje.

Naposljetku, izgradnja strukture za koju nije potrebna dozvola može biti izvrstan način da testirate svoje “uradi sam” vještine. Ako ste novi u gradnji ili se samo želite okušati, možete započeti s malom građevinom za koju nije potrebna dozvola. 

Zaključno, ako želite izgraditi malu, privremenu ili građevinu bez trajnih temelja na svom posjedu, postoje mnoge zgrade za koje nije potrebna građevinska dozvola. Izgradnjom građevine za koju nije potrebna dozvola možete uštedjeti vrijeme i novac, izbjeći ograničenja prostornog uređenja i testirati svoje vještine gradnje. 

U isto vrijeme, ako ste zainteresirani za izgradnju veće, trajnije i kompleksnije građevine, važno je provjeriti s lokalnom samoupravom je li potrebna građevinska dozvola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *