Plutajuće kuće - sve što trebate znati

Otkrijte čari Hrvatske s plutajućim kućicama

Sučeljavajući se s rastućom potrebom tržišta za inovativnim rješenjima u turizmu, graditelji montažnih kuća nailaze na izazov kako ući u korak s vremenom. Plutajuće kućice postaju sve popularniji segment tržišta, spajajući privlačnost odmora na vodi s ekološkom održivošću i mobilnošću – prilika koju treba promišljeno iskoristiti.

Sve veća naseljenost našeg planeta donosi povećane potrebe za opcijama stanovanja pa u obzir dolaze razne nove mogućnosti: montažne kućice, mobilne kućice i razne druge opcije. Najnovija inovacija u svijetu nekretnina su plutajuće i amfibijske kuće – kuće koje se grade na vodi ili moru pomoću struktura, materijala i oblika koji pristaju toj vrsti gradnje.  

Što su plutajuće kuće i kako funkcioniraju?

Plutajuće kuće su inovativan projekt i sasvim nova ideja u mogućnostima stanovanja. Osim što su posebne i pružaju neprocjenjiv pogled na obalu, one su potpuno ekološki prihvatljive i samoodržive. Za izgradnju ovih kuća koriste se energetski učinkoviti materijali, primjerice SIP paneli i gipsane ploče te se koriste poliesterski premazi i plastika kako bi se ispunili najveći standardi učinkovitosti.

Dakle, plutajuće kuće su tipovi domova koji su usidreni na vodi ili moru. Sve popularnije u današnje vrijeme postaju ovakve kuće na moru. Naime, ovo nisu mobilne kućice, nego prave građevine na vodi koje su povezane s kanalizacijom te svim ostalim priključcima. Ovakve se kuće grade u predjelima kojima prijete poplave ili izlijevanje mora, a postaju i sve popularnije zbog samog života na moru, za koje ljudi smatraju da donosi mir.

Plutajuće kuće nemaju temelje, ali njihova osnova mora biti takva da im pomaže u plutanju, pa kuća može biti izgrađena na šupljim cijevima, platformama, pontonima itd. Kako bi kuća plutala, ispod nje mora postojati nekakav sustav za plutanje, primjerice čvrsti stiropor koji je obložen gumom, betonski ponton, pozitivni beton itd.

Postoje dvije vrste plutajućih kuća. Prva vrsta su kuće koje konstantno plutaju, a druga su one koje plutaju jedino prilikom naleta poplava, a inače su postavljene na tlu. Obje vrste plutajućih kuća se grade sa fleksibilnom povezanošću za pristanište kako bi se kuće mogle pokretati onako kako se pokreće voda.

Kada dođe do poplavljivanja ovakvih kuća, njihovo se ‘dvorište’, odnosno terasa, napuni vodom i tako se kuća podiže. Kad se voda povuče, i sama kuća se povlači prema dolje. Sve cijevi za vodu, struju, plin i kanalizaciju u takvim kućama su vrlo fleksibilne te dizajnirane na poseban način, od fleksibilnih materijala, kako ne bi pukle kada se kuća podiže i spušta.

Vrlo često su ove kuće sagrađene prema ‘zelenom konceptu’, a zbog dobivanja većine svoje energije iz solarnih panela nazivaju se kućama nulte energije, a zbog estetike i energetske učinkovitosti, ove kuće često na krovovima imaju i vrtove. Osim toga, kod većine se i spaljuje toaletni otpad te imaju posebne filtere za pročišćivanje kišnice. Ovo ih sve čini i gotovo potpuno samoodrživim kućama.

plutajuće kuće

Kako izabrati savršenu plutajuću kućicu?

Izbor savršene plutajuće kućice iziskuje istraživanje i pažljivo odmjeravanje potreba korisnika. Naime, razmotriti treba specifičnosti lokacije, kao što su klimatski uvjeti i razina zaštite od nepovoljnih vremenskih utjecaja. 

Osim toga, ključan je i sustav sidrenja koji osigurava stabilnost i sigurnost konstrukcije, a pritom se ne narušava ekološka ravnoteža podvodnog okoliša. Budući da je interijer ograničenog prostora, optimalno osmišljavanje prostornog plana je esencijalno, s obzirom da pruža funkcionalnost i estetiku u isto vrijeme. Zadnji, ali ništa manje bitan aspekt, jest energetska efikasnost te autonomnost sistema, omogućavajući duže boravke na vodi bez potrebe za čestim kontaktom s kopnom.

Lokacija i pristup

Izbor lokacije za plutajuću kućicu ključan je element koji direktno utječe na iskustvo korisnika i njegovo zadovoljstvo. Pristupačnost odabrane lokacije za posjetitelje, kao i za servisiranje, potreban je preduvjet za održavanje funkcionalnosti.

Pristup do lokacije mora biti jasno definiran i osiguran, uzimajući u obzir prirodne uvjete i logističke mogućnosti. Osim toga, važno je sjediniti privlačnost položaja s potrebama tržišta i željama ciljane publike.

Plutajuće kućice nude jedinstven spoj intime s prirodom i moderne udobnosti. Prilikom odabira lokacije važno je uzeti u obzir i lokalne propise te utjecaj na okoliš. Kvalitetno istraživanje i poštivanje zakonskih regulativa osiguravaju dugoročnu održivost projekta te harmoniju s prirodnim okruženjem.

Udobnost i opremljenost

Plutajuće kućice dizajnirane su s ciljem osiguranja maksimalne udobnosti i funkcionalnosti za korisnike. Svaki detalj interijera pažljivo je osmišljen kako bi se stvorio osjećaj doma na vodi.

Prostori su opremljeni modernim uređajima i namještajem visoke kvalitete, što uključuje komforne krevete, potpuno opremljenu kuhinju i elegantne kupaonice. Zajamčena je i tehnička infrastruktura poput Wi-Fi veze, pametnih kućnih sistema i klimatizacije.

Osim toga, ekološka održivost je ključna komponenta u opremanju plutajućih kućica, što obuhvaća korištenje solarnih panela, sustava za prikupljanje kišnice i sustava za pročišćavanje vode. Oprema se nadopunjava naprednom izolacijom koja pomaže u očuvanju energije.

Prozori od poda do stropa uvode prirodno svjetlo u interijer i omogućavaju prekrasan pogled na okoliš, dok su vanjske palube opremljene udobnim sjedećim garniturama za opuštanje na otvorenom.

Krajnji cilj opremanja je stvoriti harmoničan spoj udobnosti i luksuza s prirodnim okruženjem, postavljajući plutajuće kućice kao idealan izbor za odmor i bijeg od svakodnevnog života.

Troškovi i recenzije

Prilikom razmatranja investicije u plutajuće kućice, nužno je analizirati troškovnu strukturu.

 1. Nabavna cijena uključuje izradu i materijale potrebne za konstrukciju kućice.
 2. Troškovi transporta i montaže ovise o lokaciji postavljanja i dostupnosti infrastrukture.
 3. Redovito održavanje obuhvaća čišćenje, servisiranje tehničke opreme te obnavljanje zaštitnih premaza.
 4. Operativni troškovi uključuju potrošnju energije, vode i odvoz otpada.
 5. Administrativni troškovi i dozvole koji prate zakonske propise o gradnji i korištenju plutajućih kućica.

Recenzije korisnika ukazuju na visoku razinu zadovoljstva iskustvom života na vodi.

Uz financijske aspekte, recenzije su ključne za procjenu dugoročne održivosti i potencijalnog ROI (Return on Investment) ovakvog tipa nekretnine.

izbor plutajuće kućice

Top destinacije za plutajuću avanturu

Plutajuća kuća u hrvatskim vodama otvara vrata neuobičajenim iskustvima i sasvim novim pogledima na prirodne ljepote. Kvarnerski zaljev s kristalno čistim morem i očaravajućim otočićima, poput Cresa i Krka, idealna je pozornica za takvu vrstu odmora. Ne smijemo zanemariti ni Dalmaciju, čije su mirne uvale i skrivene plaže pravo bogatstvo za ljubitelje morske idile i plutajućeg životnog stila.

U kontinentalnom dijelu, rijeke poput Mure i Drave nude neponovljivu simfoniju mira i zelenila, dok su akumulacijska jezera poput Jaruna ili Plitvička jezera mjesta gdje će plutajuće kućice pružiti jedinstvenu bliskost s prirodom. Zamislite jutarnje buđenje uz zvuke ptica i lagani šum vode ili noćno nebo bez svjetlosnog onečišćenja, gdje zvijezde sjaje neusporedivo svjetlije. To su doživljaji koje pružaju ove top lokacije za plutajuću avanturu, prilike bez premca za svakog tko želi spojiti odmor s nezaboravnim iskustvima.

Jadranske ljepote

Jadransko more, sa svojim blještavim tirkiznim nijansama i bogatom poviješću, savršen je kanvas za plutajuće kućice.

 • Začarani suštački krajolici ističu se netaknutom prirodom.
 • Biseri kao što su Dubrovnik i Hvar pružaju kulturni kontekst u neposrednoj blizini mora.
 • Nacionalni park Kornati mami svojim mnoštvom otočića i podvodnim svijetom.
 • Izolirane uvale Jadranskih otoka nude osamu i mir nužan za pravi odmor.
 • Veličanstvene plaže Makarske rivijere očaravaju kristalno čistom vodom.

Prilikom odmora na plutajućim kućicama, miris mora i valovi koji nježno ljuljuškaju postaju vaša svakodnevica.

Kroz način života blisko povezan s prirodom, plutajuće kućice omogućuju istinski užitak u jadranskim delicijama i neprocjenjivom miru.

Riječne idile kontinentalne Hrvatske

Kontinentalna Hrvatska krije nedirnute riječne krajolike idealne za odmor na plutajućim kućicama.

 1. Rijeka Mura – prekrivena šumovitim pejzažima i rječnim otocima.
 2. Rijeka Drava – bogatstvo biodiverziteta te mozaik prirodnih ljepota.
 3. Rijeka Sava – živopisna obala s mirnim tokom idealnim za relaksaciju.
 4. Rijeka Kupa – kristalno čiste vode i tajanstveni zeleni predjeli.
 5. Rijeka Una – raznolikost flore i faune uz pjenaste slapove i brzace.

Svaki riječni tok nudi jedinstven doživljaj povezanosti s prirodom i mira.

Plutajuće kućice omogućuju vam da iskusite rijeku s nove perspektive, pružajući nezaboravan odmor.

Skriveni dragulji otoka i jezera

Hrvatski otoci i jezera skrive nebrojeno bogatstvo prirodnih ljepota, idealnih za istraživanje s plutajućih kućica.

 1. Otok Proizd – neotkriveni raj blizu obale Korčule, poznat po bijelim stijenama i tirkiznom moru.
 2. Plitvička jezera – lanac šumovitih jezera s impozantnim slapovima, savršeno za promatranje s vode.
 3. Otok Vis – biser izoliran od glavne turističke rute s čarobnim uvalama.
 4. Jezero Vrana u Dalmaciji – najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, okruženo ornitološkim rezervatom.
 5. Otok Lastovo – park prirode s uvalama koje oduzimaju dah, idealan za ljubitelje mira i tišine.
 6. Jezero Savica – slatkovodni dragulj unutar Zagreba, mirno stanište za ribolov i odmor.

Budući da se otoci i jezera razlikuju po karakteristikama, svaki lokalitet nudi posebno iskustvo.

Kućicom na vodi doživljavate otok ili jezero iz intimne, gotovo tajanstvene perspektive, pružajući odmor za pamćenje.

plutajuća avantura

Aktivnosti i iskustva

Zamislite ranojutarnje buđenje s pogledom na mirnu vodu, dok prvi sunčevi zraci blistaju nad površinom jezera ili mora. Ovo je samo jedan od nebrojenih trenutaka koje možete doživjeti boraveći u plutajućoj kućici. Jutarnja kava nikada nije imala ljepši ambijent, a opuštanje s knjigom ili yoga praksa na palubi s neusporedivim pogledom postaje vaša svakodnevnica koju ćete često prepričavati.

Kako dan odmičei sunce doseže svoj vrhunac, možete se okupati u kristalno čistim vodama ili se upustiti u razne vodene aktivnosti poput veslanja, snorklanja ili ronjenja. Otok ili jezero postaju vaše igralište, pružajući vam mogućnost istraživanja skrivenih plaža, uvale i otoka koji su nedostupni s kopna.

Koje su prednosti i mane života u plutajućim kućicama?

Plutajuće kućice nude niz prednosti koje privlače buduće vlasnike. Prva i najveća prednost je fleksibilnost i mobilnost. Plutajuće kućice mogu biti jednostavno premještene s jednog mjesta na drugo, omogućavajući svojim vlasnicima da istražuju različite lokacije i okruženja.

Druga prednost plutajućih kućica je mogućnost življenja u skladu s prirodom. One omogućavaju bliski kontakt s vodom i prirodom te pružaju osjećaj povezanosti s okolinom. Osim toga, život u plutajućim kućicama pruža jedinstven pogled na okolni krajolik, što je idealno za ljubitelje prirode i one koji uživaju u mirnom i opuštajućem okruženju.

Plutajuće kućice također mogu biti energetski učinkovite. Mnoge od njih koriste solarne panele za proizvodnju električne energije, tako da su održive i prijateljske prema okolišu. Ova vrsta kućica također može biti samodostatna, što znači da imaju vlastiti sustav za prikupljanje i pročišćavanje vode, kao i sustav za recikliranje otpada.

Unatoč svim prednostima, život u plutajućim kućicama također nosi određene izazove. Jedan od njih je ograničeni prostor. Budući da su kućice obično manje, potrebno je pažljivo planirati raspored i organizaciju prostora kako bi se maksimalno iskoristila svaka površina. Također može biti izazov postići dovoljno prostora za pohranu i sve potrebne sadržaje

prednosti i mane plutajućih kućica

Kakve su cijene plutajućih kućica i koliko koštaju njihovo održavanje?

Cijene plutajućih kućica variraju ovisno o raznim čimbenicima kao što su veličina, materijali korišteni u konstrukciji, dodatna oprema i lokacija. Općenito, cijene se kreću u rasponu od nekoliko stotina tisuća kuna pa sve do nekoliko milijuna kuna.

Kada je riječ o održavanju plutajućih kućica, troškovi mogu biti različiti ovisno o vrsti materijala kućice, kvaliteti izvedbe, kao i utjecaju vanjskih uvjeta. Redovito održavanje uključuje čišćenje unutrašnjosti i eksterijera kućice, provjeru stanja strukturalnih elemenata, održavanje električnih instalacija i sustava za opskrbu vodom, te provjeru plutajućih platformi ili sidrenih sustava. Troškovi održavanja mogu biti nekoliko tisuća kuna godišnje, no mogu varirati ovisno o potrebama i zahtjevima kućice.

Važno je napomenuti da je redovito održavanje ključno za produženje vijeka trajanja plutajućih kućica i očuvanje njihove funkcionalnosti i estetske vrijednosti. Stoga je preporučljivo da vlasnici redovito provode pregled i održavanje svojih kućica kako bi izbjegli skuplje popravke ili zamjene u budućnosti.

Može li se plutajuća kućica koristiti kao stalno prebivalište ili samo kao vikendica?

Plutajuća kućica se može koristiti kako kao stalno prebivalište, tako i kao vikendica. Njena fleksibilnost omogućava da se prilagodi različitim potrebama i životnim stilovima. Za neke ljude, plutajuća kućica može predstavljati idealno trajno prebivalište, pružajući mogućnost života na vodi sa svim udobnostima i pogodnostima doma. Za druge, plutajuća kućica može biti savršena za bijeg iz grada i uživanje u vikendu ili odmoru na jezeru, rijeci ili moru. Kao što vidite, mogućnosti su zaista široke i ovisi o individualnim potrebama i preferencijama korisnika.

Jesu li plutajuće kućice pravno regulirane i kako se to razlikuje od tradicionalnih stambenih objekata?

Plutajuće kućice su relativno novi koncept i, kao takve, još nisu u potpunosti pravno regulirane na isti način kao tradicionalni stambeni objekti. Međutim, postoje neke smjernice i propisi koji mogu biti primijenjeni na plutajuće kućice kako bi se osigurala sigurnost i funkcionalnost.

Kada govorimo o reguliranju plutajućih kućica, ključna stvar je identificiranje njihovog statusa. Postoje različiti modeli i kategorije plutajućih kućica, poput plutajućih kućica na jezerima, rijekama ili morima, te ih je važno pravno definirati na odgovarajući način.

Općenito, pravila koja se primjenjuju na tradicionalne stambene objekte također se mogu primijeniti na plutajuće kućice. To uključuje odgovarajuće dozvole za izgradnju i građevinske propise koji se odnose na sigurnost, energetsku učinkovitost i druge specifične zahtjeve.

Također je važno napomenuti da pravne regulative mogu varirati od mjesta do mjesta. Svaka regija, grad ili općina može imati svoje specifične propise koji se odnose na konstrukciju i korištenje plutajućih kućica.

Kako bi se osiguralo poštivanje pravnih propisa, preporučuje se konzultirati relevantne lokalne vlasti i stručnjake prije gradnje ili kupnje plutajuće kućice. Oni će vam moći pružiti detaljnije informacije o pravnim zahtjevima i uvjetima koji se primjenjuju na vašu specifičnu lokaciju.

SpecifikacijaOpis
Vrsta kućicePlutajuća kućica
VeličinaRazličite veličine dostupne, od manjih do većih
MaterijalOtporni materijali koji mogu izdržati vodu i vremenske uvjete
KonstrukcijaČvrsta konstrukcija koja omogućava stabilnost i sigurnost
DizajnModerni i funkcionalni dizajn prilagođen životu na vodi
OpremaOpremljena kuhinjom, kupaonicom, spavaćim prostorom i dnevnim boravkom
Energetska učinkovitostUgrađeni sustavi za uštedu energije i smanjenje utjecaja na okoliš
Plovna sposobnostMogućnost plovidbe i premještanja kućice na različite lokacije
OdržavanjeJednostavno održavanje i čišćenje kućice
CijenaCijena varira ovisno o veličini, materijalima i opremi
Prilagođenost okolišuMinimalni utjecaj na okoliš i prirodne resurse
Legalni aspektiProvjeriti lokalne propise i dozvole za izgradnju i korištenje