Blog
montažna kuća nulte energije

Montažne kuće nulte energije

Mnoge obitelji se u današnje vrijeme odlučuju za ekološki pristup životu, što veće očuvanje energije te što manji štetni utjecaj na okoliš. U svakodnevnom životu to se odnosi na razvrstavanje otpada, proizvodnju što manje smeća, korištenje bio proizvoda te na mnoge druge načine očuvanja okoliša. No velike promjene mogu se napraviti i u gradnji, kao i u svakodnevnom životu u našem domu. 

Iz tog razloga mnogi posežu za gradnjom niskoenergetskih kuća i kuća nulte energije. Takve kuće u kombinaciji s montažnim stilom gradnje donose velike rezultate i promjene.

Što je točno kuća nulte energije i kako se grade kao montažne kuće – saznajte u nastavku!

Kuća nulte energije

Kuća nulte energije

Kuća nulte energije ili nulta energetska kuća je vrsta građevine koja uz pomoć iskorištavanja primjerice sunčeve energije i drugih obnovljivih izvora energije proizvodi svu energiju potrebnu za cijelu godinu te na taj način također smanjuje emisiju ugljikovog dioksida.

Postoje i kuće koje proizvedu višak energije, pa se takve kuće nazivaju plus energetske kuće, a kuće koje uspiju svojom vlastitom proizvodnjom energije pokriti gotovo sve svoje potrebe su izrazito niskoenergetske kuće.  

Prednosti kuće nulte energije

Kuće nulte energije sa sobom nose veliki ulog na početku, no također znače i dugogodišnju isplativost, budući da se proizvodnjom vlastite energije ujedno uvelike smanjuju svi mjesečni troškovi. Osim toga, dugoročno se također isplate zbog svoje energetske učinkovitosti, zbog čega im vrijednost iz godine u godinu sve više raste, što je uz trenutna poskupljenja među najvećim prednostima.

Velika je prednost pri gradnji montažne kuće nulte energije to što proces gradnje traje puno kraće u usporedbi s klasičnim kućama. Primjerice, cijena izgradnje niskoenergetske montažne kuće kreće se po približno istim cijenama kao i izgradnja standardne kuće. Takve kuće dolaze, naravno, i s visokim energetskim certifikatom.

niskoenergetska kuća

Kuća nulte energije ili niskoenergetska kuća?

Ukoliko se odlučite za montažnu kuću, kako biste uživali u svim njenim prednostima, no istovremeno želite i sačuvati okoliš i živjeti u kući koja je samodostatna, montažna kuća nulte energije ili niskoenergetska kuća su pravi izbor za vas.

Razlika između ta dva tipa kuća je u godišnjoj potrošnji energije. U usporedbi s klasičnom kućom koja godišnje troši preko 200 kWh/m2, kuća nulte energije ne troši više od 15 kWh/m2. S druge strane, niskoenergetske kuće godišnje koriste samo nešto više – 30 kWh/m2.

Prije same gradnje takve montažne kuće bitno je štednju energije i energetsku učinkovitost imati na umu te na osnovu toga razviti projekt i sukladno tome odabrati materijale, prozore i slično.

Pri izboru materijala bitno je odabrati one koji ne štete okolišu i koji su dugoročni. Od velike važnosti je i izolacija i stolarija koja ne propušta zrak i toplinu kako bi se energija što više iskoristila i zadržala u prostoru.

Bitno je odabrati i dobrog projektanta koji će voditi cijeli projekt montažne kuće, budući da lokacija i orijentacija samog objekta, kao i provjeren dobavljač s kvalitetnim materijalima igraju veliku ulogu. Vrlo je bitno također odabrati i izvođače radova koji posjeduju dovoljno iskustva i vještina za izgradnju takve kuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *