Blog
roh bau gradnja kuće

Što znači roh bau gradnja kuće?

Razvoj tehnologije i novih vrsta materijala pridonio je i razvoju novih metoda gradnje te novih vrsta domova. Primjerice, montažne kućice su poprilično novi izum koji u zadnje vrijeme postaje sve popularniji. Osim njih, u današnje vrijeme su popularne i mobilne kućice koje se ne moraju stacionirati, nego se mogu seliti s jedne lokacije na drugu.

Što se tiče montažnih kućica, uvođenjem ovakve nove vrste gradnje razvile su se i različite metode njihove gradnje ovakvih. Primjerice, postoji ‘roh bau’ metoda izgradnje koja investitorima otvara potpunu personalizaciju svog novog doma, kao i gradnja kuće ‘ključ u ruke’ koja od vlasnika budućeg doma ne zahtijeva nikakvo sudjelovanje u projektu, nego samo useljenje u gotovi dom.

Što je roh bau i koje vrste postoje?

Roh bau je tradicionalna vrsta gradnje kuće, odnosno stupanj završenosti radova na određenom objektu. Naziv ovog načina gradnje nastao je od njemačkih riječi ‘roh’, što znači sirovo i ‘bau’, što znači gradnja te samim time ovaj način gradnje obuhvaća samo grube radove na objektima.

Ovaj način izgradnje kuće se može podijeliti na tri kategorije, odnosno stupnja završenosti radova, a to su niski, srednji i visoki roh bau. Niski roh bau obuhvaća radove na temelju kuće, odnosno zemljane i građevinske radove. Srednji roh bau obuhvaća niski roh bau, s dodatkom izrade krovišta kuće te limarske radove na cijelom objektu. Visoki roh bau podrazumijeva izgradnju vanjskih i pregradnih zidova u kući, izradu fasade, ugradnju vanjske stolarije, sobnih vrata, provođenje instalacija itd.

Dakle, na objektu izrađenom metodom roh bau odrađeni su samo grubi radovi bez ikakvih radova u unutrašnjosti objekta. Investitore od useljenja u svoj dom dijele svi radovi u unutrašnjosti doma, odnosno podne i zidne obloge, sanitarije i namještaj. 

Koji još oblici gradnje postoje?

Osim gradnje roh bau, kod izgradnje montažnih kućica postoji i način gradnje ključ u ruke. Dakle, gradnja kuće ključ u ruke obuhvaća većinu radova na objektu, odnosno radove na temelju, krovištu, limariju, pregradnim zidovima, fasadi, vanjskoj i unutarnjoj stolariji, instalaterske radove, keramičarske radove, podne i zidne obloge te uređenje okućnine. U principu ovaj način gradnje obuhvaća apsolutno sve radove osim opremanja kuće namještajem, ali se i taj dio može dogovoriti s izvođačem prema željama investitora.

Izvođač radova i investitor dogovaraju cijenu i trajanje projekta te se nakon dovršenog posla investitor odmah može useliti u svoj novi dom. Naravno, ako opremanje kuće namještajem nije unaprijed dogovoreno, kupac taj dio mora odraditi sam.

Svakako, kod oba načina gradnje potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu prije početka radova kako bi radovi bili legalni. Ovu dozvolu možete ishoditi sami ili vam u tome može pomoći inženjer koji vam je izradio projekt kuće na temelju kojeg se i dobiva građevinska dozvola. Nakon završetka radova potrebno je ishoditi uporabnu dozvolu kako biste se mogli bezbrižno useliti u svoj novi dom.

Koje su prednosti i mane roh bau gradnje kuće?

Roh bau, za razliku od načina gradnje ključ u ruke, može potrajati puno duže, posebno ako se za različite radove odabiru različiti izvođači. No, u ovom sustavu gradnje moguće je nadgledati radove, za razliku od načina gradnje ključ u ruke kada investitor dolazi ‘na gotovo’. 

Način gradnje roh bau je, za razliku od načina gradnje ključ u ruke, puno jeftiniji te su budući stanari objekta već upoznati sa stanjem na gradilištu i sa svim instalacijama i mogućim budućim nepredvidivim situacijama i problemima. Također, pri izgradnji roh bau, investitor ne mora platiti izvođenje cijelog projekta odjednom, nego plaća dio po dio. Često je cijena, odnosno plaćanje presudan faktor pa se prema njoj investitori odlučuju za određeni način gradnje. 

Sve u svemu, svaki način gradnje će pronaći svog kupca te će se svatko prema svojim željama i mogućnostima odlučiti za određeni način gradnje. Najvažnije je da se na samom kraju uloženi novac isplati te da se bezbrižno možete useliti u svoj dom iz snova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *