Blog
Samoodrživa kuća

Samoodrživa kuća

Samoodržive kuće su autonomni domovi koji su projektirani na način da troše minimalno vode i energije i potpuno smanje štetne utjecaje na okoliš. Ovakve kuće pomažu u očuvanju svih prirodnih resursa, ali i pružaju zdrav i ekonomičan život. Da bi kuća bila niskoenergetska, ona mora, po standardima države u kojoj je napravljena, trošiti određenu vrijednost energije. Ako troši više od određene vrijednosti za državu u kojoj stoji, ne smatra se niskoenergetskom.

Rame uz rame s montažnim kućicama, koje su postale iznimno popularne, ovakva vrste kuća je također proteklih godina doživjela veliki procvat. Naime, takozvana ‘zelena gradnja’ postala je gotovo standard pri gradnji novih kuća. Osim štednje, velika prednost ovakvih kuća je i učinkovita uporaba energija i smanjeni negativni utjecaji na okoliš. Sve ovo ih čini izvrsnim izborom za nove vlasnike domova.

autonomni domovi

Najvažniji dijelovi samoodrživih domova

Obnovljiva energija jedan je od ključnih elementata svake samoodržive kuće. Fosilna goriva su u većini dijelove svijeta primarni izvor energije. Međutim, budući da ona nisu obnovljivi izvor energije, ne dolaze u obzir kod gradnje samoodrživih kuća. Kod takvih kuća u obzir dolaze izvori energije poput geotermalne, solarne, energije vjetra ili hidroenergije. Za potrebe kuća najviše se koristi solarna energija, a u obzir dolazi i energija vjetra, a one su najpopularnije zbog svoje dostupnosti svima.

U cilju ispunjavanja prvog i osnovnog uvjeta ovakvih domova, a to je da se ne šteti okolišu, većina materijala koja se koristi kod ovakvih kuća mora biti održiva, odnosno moraju dolaziti iz izvora koji ne štete okolišu. Dobar primjer su reciklirani materijali, koji se mogu koristiti jako duge periode vremena pa samim time nisu veliki problem za okoliš. Osim toga, biljni materijali popus bambusa, drveta itd. su također popularni u gradnji ovakvih domova.

Potpuno samoodržive kuće vodu dobivaju iz prirodnih izvora, kao što su kiša ili snijeg. Kišnica se prije uporabe za tuširanje, pranje rublja ili piće pročišćava raznim filterima i prolazi kroz određene spremnike. Osim vode, i grijanje se u ovakvim kućama dobiva iz prirodnih izvora, primjerice preko solarnih panela.

Samoodrživost nije potpuna bez proizvodnje hrane. Međutim, za prozivodnju hrane koja je dovoljna za ukućane potrebni su ogromni prostori. Ako kuća nema velika polja, bilo bi dobro da se nalazi blizu tržnice ili farme. 

Što se sve može instalirati u ovakve kuće?

Solarne ploče, koje se uvelike koriste u ovakvih kućama te u kućama nulte energije, prve su od instalacija u bilo kakvim ekološki prihvatljivim kućama. One rade na principu pretvaranje solarne svjetlosti u energiju, a za razliku od fosilnih goriva, ne pridonose emisijama stakleničkih plinova te samim time nisu štetni za okoliš. Osim što su ekološki prihvatljivi, štede i novac. Prvotno je ova investicija skup pothvat, ali se u budućnosti itekako isplati. 

Za samoodrživi život često se kao izvor energije koriste i vjetroagregati, koje pokreće vjetar, izvor koji nikada neće nestati. No, ovakve je prozvođače energije puno teže instalirati od solarnih ploča, budući da mjesto na kojem se instaliraju treba imati jake udare vjetra, što je u kućanstvima gotovo nemoguće. No, za industrijske svrhe je ovakva investicija apsolutno isplativa.

Osim izvora energije, važno je i kako će se ta energija u kućama trošiti. Primjerice, u većinu ovakvih kuća ugrađuje se podno grijanje, što znači da je obvezna i kompletna toplinska obnova kod ventilacije koja traži manje energije za hlađenje i grijanje. Za ovakve kuće su potrebni visoki nivoi osunčanja pa se ugrađuju energetski učinkoviti i veliki prozori, a poželjna je i izgradnja što više solarnih tehnologija.

Solarne ploče

Koje su prednosti ovakvih domova?

Sama arhitektura ovakvih kuća odrađena je tako da su potrebe energije svedene na sam minimum. Kuće su iznimno dobro izolirane pa nema gotovo nikakvog gubitka topline, što znači da se troši manje energije za zagrijavanje kuće.

Ako kuća ima pravilno odrađene sustave kanalizacije, proizvodnje hrane i navodnjavanja, neće biti gotovo nikakav teret za javne resurse i bit će u potpunosti samooodrživa. Osim toga, troškovi ovakvih kuća su gotovo nikakvi, primjerice troškovi režija i održavanja kuće.

Dakle, ova vrsta kuća je potpuno isplativa i ekološki prihvatljiva. Oni koji su spremni na održivi način života bit će potpuno zadovoljni i ispunjeni ovom vrstom doma koji za sve vrste energije koriste samo izvore iz prirode. A ako niste spremni za potpunu gradnju ovakve kuće, i u svoje postojeće domove možete donijeti barem dašak samoodrživosti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *