Blog
montažna kućica

Koliko traje izgradnja montažne kuće?

Montažne kućice Vam nude iskusne graditelje koje će Vašu kućicu sigurno i isplanirano izgraditi u rekordnom vremenu. 

U kontaktu s glavnim dobavljačima kontejner kuća za Hrvatsku, svoju ponudu vrše u cijeloj Hrvatskoj te Vam garantiraju krov nad glavom. 

Saznajte koliko traje izgradnja montažne kuće, i koje su njezine prednosti nad klasičnom gradnjom.

Izgradnja montažne kuće

Montažne kućice postaju sve popularnije na hrvatskom i svjetskom tržištu, a glavni razlog ovome je činjenica da ova kuća može biti završena u roku od dva do tri mjeseca. Međutim, sve ovisi o proizvođaču i investitoru. 

Cijeli postupak gradnje ovakvih kućica je jednostavan u usporedbi s klasičnom kućom, čija gradnja većinom traje minimalno tri do pet godina. 

Duljina trajanja izgradnje Vaše montažne kućice će ovisiti o vrsti izvedbe. 

Roh-bau gradnja montažne kuće traje oko mjesec dana, ali ovisi o dostupnosti i mogućnostima dostave modula koji su potrebni kako bi se izgradila montažna kuća po vašoj želji. 

Ukoliko su nam potrebni moduli, moguće je podići montažnu kuću u roku od četiri do šest tjedana. 

Ključ u ruke izgradnja će trajati malo duže, otprilike 3 mjeseca, što je i dalje puno brže nego klasična kuća, čija je izgradnja skuplja i dugotrajnija.

Ova procijenjena duljina roh-bau i ključ u ruke izgradnje kuće podrazumijeva posjedovanje građevinske dozvole. 

Planiranje kako će izgledati vaša kuća, interijer i eksterijer, uključuje dogovore s tvrtkom. Ovdje spada proizvodnja i prijevoz modula, narudžba elemenata, sastavljanje modula, dogradnja svih drugih elemenata, postavljanje instalacija i dovršavanje interijera.

Veličina i kompleksnost vašeg projekta igra važnu ulogu u izgradnji montažne kućice, a tu imaju i utjecaj vremenske prilike. Kada se stvara jedinstven tlocrt prema vašim željama, projekt može trajati duže nego što ste mislili.

Vremenske prilike mogu utjecati na prijevoz bitnih modula te može znatno utjecati na vrijeme koje je potrebno za montiranje montažne kuće. 

Za montažne kuće nisu potrebni temelji, a zbog toga ovaj tip kuće ne treba dugo vremena kako bi se izgradio. Moduli za montažne kuće se tvornički proizvode i prevoze do lokacije gdje ćete ju graditi  – to bitno ubrzava cijeli proces izgradnje same kućice. Ovo je jedna od najvećih prednosti montažnih kuća.  

Ukoliko mislite izgraditi svoju montažnu kućicu, važno je pripaziti na to da ranije pribavite sve potrebne dozvole jer samo pribavljanje dokumenata može potrajati nekoliko mjeseci. 

Osim dokumenata, imajte i okvirnu sliku onoga što biste htjeli kako bi vaša izgradnja bila brzo gotova. 

Priprema zemlje na kojoj će se graditi traje oko tjedan dana te se nakon toga počinje graditi baza za samu ugradnju modula, koja je većinom gotova isto tako za tjedan dana. Zatim vam samo ostaje postavljanje modula koje će trajati par tjedana i s time ste izgradili svoju buduću kuću.  

Kad izgradite svoju montažnu kuću iz snova, sve što trebate napraviti je preseliti se u nju! Ako niste sigurni je li ovaj tip kuće za vas, možete pogledati razgovor s vlasnikom montažne kuće kako biste dobili uvid o tome kako je živjeti u montažnoj kućici.

Konstrukcija montažne kuće

Ključ u ruke

Ukoliko već ne znate, ključ u ruke je princip u izgradnji montažnih kuća po kojemu se tvrtka koja obavlja radove obvezuje izvršiti gradnju kućice po fiksnoj cijeni.

To znači da neovisno na višak ili manjak radova koji se mogu iznenadno pojaviti tijekom izgradnje kućice, cijena montažne kuće će ostati ista. S ovim principom, važno je da je projektna dokumentacija izvedena detaljno te da nema nikakvih nejasnoća.

Ovo je iznimno dobar princip jer znači da investor, to jest kupac, dobiva kuću koja je odmah spremna za korištenje, za razliku od roh-bau principa koji ne podrazumijeva unutrašnje radove. Upravo iz ovog razloga mnogi odabiru princip ključ u ruke. 

U ključ u ruke principu će biti postavljene sve stvari, poput podloga, sanitarija, izolacija, elektro instalacija, grijanja i rashlađivanja kuće. To znači da će cijena ovog principa biti veća nego roh-bau principa, ali i duljina radova će biti duža. 

Cijena montažne kuće

Montažna kuća ili klasična gradnja?

Prva stvar koju se zapitate kad želite nešto kupiti je “Koliko to košta?” Međutim, sama gradnja montažne kućice je financijski isplativija nego klasična gradnja. 

Iako neki smatraju da izgradnja montažne kuće nije jeftina opcija, vrijedi istaknuti da je itekako u nekim slučajevima jeftinija opcija nego izgradnja klasične kuće. Upravo zbog toga se ističe financijska isplativost. 

Prosječna cijena za kvadratni metar iznosi oko 700 eura, dok je u montažnoj kući prosječna cijena 600 eura za kvadratni metar. Možda mislite da je razlika od 100 eura mala, ali kad pričamo o velikim kvotama, ona se brzo poveća. 

Montažne kuće su isplativije i sigurnije od klasične gradnje. One znaju biti jeftinije za čak 10 – 20 % od klasičnih kuća! 

Kako biste dobili uvid u naš cjenik kliknite ovdje.

Prednosti montažne kuće

Duljina izgradnje kuće

Jedna od velikih prednosti montažnih kuća nad klasičnom gradnjom je njezino trajanje izgradnje, to jest brzina izgradnje. 

Za izgradnju klasične kuće je potrebno oko nekoliko godina, najčešće oko dvije. Ovo ne zvuči loše, ali većina kuća ne bude gotova u navedenom periodu. Kod klasične gradnje se često zna dogoditi da se produljuju rokovi zbog vremenskih uvjeta, manjka radnika i slično, što u konačnici rezultira minimalno trogodišnjom izgradnjom. 

Međutim, kada čujete da izgradnja montažne kuće može biti gotova u samo 2 mjeseca, pomislite da je zaista dugo čekati 2-3 godine kako bi se napravila kuća. 

Kako smo i naveli, moduli montažnih kuća se proizvode u tvorničkim uvjetima, što znači da jedini način na koji ovaj tip gradnje može biti produljen je zbog vremenskih uvjeta. 

Zbog kontroliranih uvjeta u tvornicama, moduli mogu biti napravljeni bez pauziranja i čekanja na bolju vremensku prognozu. 

Dok Vam je za klasičnu gradnju možda bolje čekati proljeće ili ljeto, montažnu kuću možete graditi u bilo koje doba godine.

Ugovorom o gradnji se dogovaraju svi rokovi izvedbe, cijene i radova od strane proizvođača, te je cijena fiksna i ne smije se mijenjati. Jedino kad se mogu mijenjati je kada vi imate želje i zahtjeve koje želite da vam proizvođač ostvari.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *