Blog
Vodič za projektiranje kuće

Veliki vodič za projektiranje kuće

Odlučili ste se na gradnju vlastitog doma, ali niste sigurni odakle uopće početi? Neovisno o tome hoćete li dogovoriti gradnju montažne kućice ili klasične kućice, potrebno je znati koji su to neizostavni koraci u procesu projektiranja kuće.

Ovaj vodič bit će koristan osobito onima koji su odabrali montažne kućice kao svoj budući dom. Saznajte sve od toga gdje početi, što je potrebno osigurati prije gradnje, kada uključiti stručnjake u posao i kada možete očekivati završetak.

Zatražite pomoć profesionalaca 

Početak projektiranja kuće najčešće izgleda tako da dođete u ured arhitekta ili građevinskog savjetnika kojeg često imate u firmama za montažnu gradnju te mu kažete svoje želje. Možete tražiti katalog projekata koji oni već imaju te se bazirati na njemu, ili isprojektirati nešto u potpunosti novo, inspirirano Vašim zamislima i idejama.

Arhitekti su stručnjaci koji prihvaćaju veliku sferu poslova, što uključuje nacrt Vašeg doma, pomoć u ishodovanju dozvola, razradu detalja elektroinstalacija i vode i dodatne poslove koji ovise o njegovoj specijalizaciji. 

Najbolje je otići u građevinsku firmu s kojom želite surađivati ili u ured arhitekta te ugovoriti sastanak. Tako ćete moći detaljno čuti što točno oni rade, koje će dijelove projekta izvršiti prema načinu gradnje koji odaberete, te koliko vremena će otprilike trebati. 

Možda će oni zatražiti izlazak na teren gdje planirate graditi Vaš dom, kako bi znali točno gdje mogu postaviti stvari poput drenaža, cijevi za vodu i slično. Ponekad to uključuje i skeniranje čitavog područja, kako biste dobili upute za izgradnju temelja. 

Dobro je da kažete okvirno koliki Vam je budžet, kako bi Vam mogli savjetovati što možete učiniti prema njihovim cijenama, ili ako se radi o arhitektu, prema prosječnim trenutnim cijenama na tržištu. 

projektiranje kuće s bazenom

Izrada plana

Kad ste izabrali građevinsku firmu s kojom ćete surađivati tijekom cijelog projekta, vrijeme je početi planiranje. Ovi planovi su shematski nacrti koji uključuju okviran tlocrt i neke općenitosti o vanjskom izgledu kuće, osobito ako će biti nekih posebnosti poput terasa i slično. 

Možete se nekoliko puta javljati arhitektu tijekom procesa iscrtavanja plana, zatražiti sve promjene u vezi svega s čime niste zadovoljni ili imate bilo kakvih nedoumica. Važno je da u ovom dijelu procesa već utvrdite kompleksnosti koje ćete možda uključiti u svoj projekt doma, i da ih se držite do kraja. Stoga si uzmite svo potrebno vrijeme za komunikaciju sa arhitektom ili dizajnerom, a ne ostavljajte ništa za kasnije. 

Ako ga već ne dobijete, svakako zatražite 3D plan kuće, kako biste što bolje mogli zamisliti ono što ste dogovorili. 

Ishodujte potrebne dozvole

Iako ovo nije najuzbudljiviji dio posla, upravo je on krucijalan za početak izvedbe projekta. Važno je napomenuti kako neke od potrebnih dozvola nećete moći dobiti bez da priložite okviran nacrt kuće, tako da će planiranje projekta i ishodovanje dozvola ići ruku u ruku. Međutim, ovaj korak mora biti riješen prije nego što gradnja započne

Postoje polemike oko toga je li potrebno imati građevinsku dozvolu ako ste se odlučili na montažnu kućicu. Odgovor je – da, iako to nije klasična zidana gradnja na koju ste navikli, ipak je potrebno otvoriti gradilište kako bi se svi moduli montažne kuće mogli sklopiti na mjestu koje ste Vi odabrali za Vaš dom. 

Prvo ćete morati dobiti građevinsku dozvolu, a potom će građevinska firma s kojom surađujete angažirati inženjera. On će Vam pomoći u prikupljanju ostalih dokumenata potrebnih za Uporabnu dozvolu, ali i nadzirat će radove. 

projektiranje kućice

Prije početka gradnje

Da sumiramo, do ovog koraka biste trebali surađivati sa stručnjacima koji su upoznati sa Vašom vizijom i mogu ju ostvariti, imati napravljen okviran plan Vašeg budućeg doma, odnosno tlocrt koji se neće mijenjati, te ste ishodovali građevinsku dozvolu. Što je sljedeće?

Vrijeme je pobrinuti se o detaljima. Odlučite točno kakav tip gradnje želite, roh-bau ili ključ u ruke princip, kako biste znali točno koju cijenu možete očekivati. Koliko su vam važne specifikacije poput energetske učinkovitosti, te hoćete li se zbog toga odlučiti za pasivnu kuću

Razradite sve do sitnica, kakav pod želite, boju laminata, stolariju, način grijanja, hlađenja i ventilacije te brojne druge stvari na koje će Vas uputiti stručnjaci. Ovisno o tome što ste dogovorili sa firmom za montažne kuće, možete i sami otići u shopping te raditi onaj zabavni dio.

Kupite svjetla, ručke za vrata, klupice za prozore, utičnice i sve one male stvari koje definitivno moraju biti riješene. 

Što se tiče dokumentacije, potrebno je podnijeti Zahtjev za početak gradnje, a to možete uraditi u nadležnom uredu za gradnju. Uskoro je vrijeme da se gradilište otvori i radovi počnu!

Ostala je još jedna dozvola – Uporabna dozvola. Nju ćete početi ishodovati tek kada ste sigurni u sve, do najmanjeg detalja. Primjerice, ako planirate imati bazen uz kuću, onda ćete ga morati i napraviti. Ne možete dodati nešto u projekt ako niste 100% sigurni da ćete to i izvesti. Nakon što ste svaki detalj uspjeli izgraditi, idete po ovu dozvolu, a u svemu će Vam pomoći nadzorni inženjer.

Redoslijed gradnje

Najčešći redoslijed gradnje jest izvedba temelja, potom gradnja kuće i instalacije, izrađivanje glazure, zatim montažnih stepenica, čemu slijede obrtnički radovi (tu spadaju laminat/parket, postavljanje vrata, soboslikarski rad, keramika) i finalno, postavljanje namještaja i sanitarija. 

Međutim, svi koraci ovog procesa kao i vrijeme koje je potrebno za njihovu izvedbu direktno će ovisiti o vrsti gradnje na koju ste se odlučili, roh bau, visoki roh bau ili ključ u ruke. 

Što se tiče gradnje temelja, o tome ćete se morati pobrinuti neovisno koji princip gradnje montažne kuće izaberete. Sama cijena ovisit će o lokaciji ali i prosječnim cijenama lokalnih izvođača, stoga je najbolje posavjetovati se s njima. Oni će procijeniti uvjete Vašeg terena i koliko će sve potrajati prema predviđenim okolnostima. 

Vrste izvedbe

Ako ste odlučili za gradnju roh bau, morate znati što ona uključuje. Takve montažne kuće imaju najpovoljniju cijenu po metru kvadratnom, a u njoj dobivate izradu, prijevoz i montažu, vanjske zidove i stiropor, fasadu u boji, pregradne zidove, plafonsku konstrukciju, gletanje, stolariju sa roletama i ulaznim vratima, krovnu plohu sa crijepom, dimnjak i još toga. 

Postoji i visoki roh bau, koji pored svega navedenoga uključuje i glazure, te potpuni razvod vode i elektroinstalacija. Ovakav projekt može biti gotov jako brzo, već za mjesec dana, ovisno o pojedinostima. 

Koncept ključ u ruke je za one koji žele minimalno brige tijekom izvedbe radova. Ono što ugovorite unaprijed je Vaša briga, a ostatak je na izvoditelju radova, odnosno firmi za montažne kuće. 

Ovakav tip gradnje ima višu cijenu po kvadratnom metru, ali s razlogom. Uključeno je sve, od razvoda struje i vode, do glazura, podova, sanitarija, bojenja zidova, pa čak i peći na pilete za kuće koje su veće od 100 m2. Upravo zato njegova može potrajati nešto duže, od 2 do 3 mjeseca. Vi u međuvremenu možete odabrati namještaj i spremni ste za useljenje čim su radovi gotovi. 

kuće s igralištem

Prednosti ulaganja u projekt

Projektiranje nije jednostavan niti lak proces, ali brojni su Vam savjetnici i pomoćnici dostupni na ovome putu. Radite s tvrtkama koje dobro poznaju različite uvjete terena na kojem radite i koje će Vam jasno reći što mogu napraviti a što ne. S obzirom da gradnja doma nije mala stvar, vrijedi uložiti u svaki korak projektiranja, kako ne bi bilo velikih ispravaka kada je sve završeno.

Odabir montažne kućice ima brojne pozitivne strane. Samo neke od njih su energetska učinkovitost, ekološka prihvatljivost zbog korištenja drva kao glavnog materijala u proizvodnji, dugotrajnost, izdržljivost, otpornost na požare i potrese, ali naravno i financijska isplativost. 

Ne samo što ćete uložiti manje u gradnju po metru kvadratnom u odnosu na klasične zidane kuće, nego ćete i dugotrajno ostvarivati tu isplativost s obzirom da su montažne kuće jeftinije za održavanje. 

Tu je i brzina gradnje. Za tradicionalne kuće potrebna je barem jedna ili dvije godine kako bi sve bilo gotovo, dok je montažna kuća gotova za nekoliko mjeseci. Projektiranje će trajati gotovo jednako, ali nije li bolje onda znati da kad ste gotovi s tim korakom, samo Vas mjeseci dijele od prve noći u svom novom domu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *