Blog
Amfibijske kuće

Amfibijske kuće kao inovativna obrana od poplava

Nove vremenske prilike donose nove potrebe za stanovanjem. Poplavna područja se u stambenom smislu izbjegavaju u širokom luku jer su potencijalne štete na objektima ogromne. No, nove tehnologije gradnje donose i nove mogućnosti. Montažne kuće i mobilne kućice već su poznate inovacije u građevinskom svijetu, a sada se pojavljuju i nove mogućnosti gradnje, posebice u poplavnim područjima. 

To su plutajuće kuće i amfibijske kuće, tj. kuće koje se grade na vodi ili u blizini vode. Ove zgrade predstavljaju idealnu alternativu životu u poplavnim ravnicama i postaju sve popularnija opcija stanovanja za mnoge ljude zbog čestih poplava diljem svijeta.

Što su amfibijske kuće?

Amfibijske kuće nisu isto što i plutajuće kuće koje su stalno na vodi. Tijekom sušnih razdoblja nalaze se na tlu i čvrsto se oslanjaju na temelje, a tijekom poplava se uzdižu. U slučaju poplava ovakve se kuće mogu podići do 2,5 metra u visinu, što ih čini praktički neuništivim u poplavnim područjima. Vrlo je važno da se unutarnje uređenje ovih kuća ni po čemu ne razlikuje od ostalih standardnih zgrada i može se slobodno dizajnirati prema ukusu vlasnika.

Za razliku od plutajućih kuća, koje zahtijevaju stalno tijelo vode ispod sebe, amfibijske kuće se nalaze na obali na udaljenosti od oko 8 metara od vode i samo u nuždi plutaju na vodi, a inače se ponašaju kao tradicionalne kuće. No, iako izgledaju kao tradicionalne kuće, ove kuće moraju biti izgrađene na poseban način zbog mogućnosti koje pružaju i prostora na kojima se grade.

Ovakve se kuće već grade u nekoliko država, a njihovo podrijetlo seže u Nizozemsku i Veliku Britaniju. Do sada se ovakva vrsta kuća gradila većinom na rijekama i jezerima, ali otvara se mogućnost gradnje i uz more.

Kako se grade ovakve kuće?

Ispod amfibijskih kuća se smještaju takozvani ‘mokri dokovi’. Oni su sastavljeni od potpornih zidova i ploče koja se nalazi ispod kuće, a kada dođe do poplave, oni se pune vodom te se kuća u tim slučajevima uzdiže, a u tome joj pomaže potisna sila vode koja djeluje na temelj. Kuća je postavljena na četiri stalna vertikalna stupa kako ne bi otplovila kada dođe do poplave.

Ovakve kuće često imaju potpuno ostakljeno pročelje koje pruža divan pogled na vodu, a ispred sebe imaju divno osmišljen i funkcionalan vrt koji služi kao svojevrsni sustav upozorenja jer na sebi ima smišljeno postavljene terase na različitim razinama koje postupno poplavljuju te vlasnicima daju dovoljno vremena za moguću evakuaciju, ako ona bude potrebna.

Ako je ovakva kuća postavljena u područjima na kojima se poplave ne događaju često, potrebno je svakih 5 godina testirati funkcionalnost kuće, odnosno umjetno ‘poplaviti’ betonsko korito kuće kako bi se provjerilo je li mehanizam u funkciji. Kada se kuća podigne 50 centimetara, smatra se da je funkcionalna te se onda može isušiti, a kuća se ponovno samostalno postavlja na tlo.

Ovakve kuće se obično grade tako da budu energetski učinkovite, a u nekim slučajevima i u potpunosti samoodržive. Obično na krovovima imaju solarne ploče preko kojih dobivaju električnu energiju, a vodu dobivaju iz prirodnih izvora, kao što su kiša i snijeg.

Koje su prednosti života u amfibijskim kućama?

Ovakve se kuće obično montiraju od već gotovih elemenata te ih je stoga poprilično lako i preseliti s jedne lokacije na drugu. Osim premještanja, lako ih je i sklopiti, odnosno sagraditi. Često se smatraju i jefitnijima od klasičnih kuća upravo zbog jednostavnosti gradnje, a i vrlo su ugodne za oko. Osim što su jeftinije za svoje vlasnike, općenito su povoljnije za poplavna područja jer se iz gradskog ili općinskog budžeta neće morati konstantno nadoknađivati šteta kuće načinjena poplavom.
Osim očite prednosti da će ovakva kuća spasiti svoje stanare od posljedice poplava, ove kuće su također poprilično otporne i na druge prirodne katastrofe, primjerice potrese. Zbog vode koja leži ispod ovakvih kuća te zbog iznimno čvrstih temelja one će u potresima biti gotovo potpuno neoštećene. Uz sve navedene prednosti, ove kuće su i potpuno unikatne i posebne, a vrlo se lako mogu i unovčiti u turističkom smislu. Tko ne bi volio apartman na moru koji nudi potpuno drugačiji ‘prvi red do mora’?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *